2020. augusztus 13. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2019. december 19. 10:46

Új országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord (2019.12.18.)

Az elmúlt napokban az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mérhettünk. Nem csak a nappali órákban, hanem éjszaka is kifejezetten enyhe időjárás uralkodott az ország jelentős részén. Ennek meg is lett a következménye, ugyanis új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. A december 18-ára vonatkozó legmagasabb minimumhőmérsékletet eddig a Békés megyei Mezőhegyesen mérték 1989-ben, 10,6 fokot. Idén Vasváron nem csökkent 13,0 fok alá a hőmérséklet még a leghidegebb órákban sem.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.