2022. szeptember 26. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2020. február 1. 10:11

Megdőlt az országos és budapesti hőmérséklet napi rekordja (2020.01.31.)

Január utolsó napján a tavaszias időjárásnak köszönhetően magdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb maximum hőmérséklet országos rekordja: a Baranya megyei Drávaszabolcson kora délutánra 16,7 fokig melegedett fel a levegő. Ez 3 tized fokkal volt  magasabb, mint az 1965-ben Homokszentgyörgyön mért 16,4 fokos napi rekord.

A Budapestre vonatkozó napi melegrekord is megdőlt: Budapest Lágymányoson 14,5 fokig emelkedett a levegő hőmérséklete. Az eddig mért legmagasabb hőmérséklet Budapest területén 12,7 fok volt ezen a napon 2000-ben Budapest Belterületen.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.