2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2012. szeptember 20. 14:52

Emléktábla-avatás és koszorúzási ünnepség Siófokon

2012. szeptember 13-án, csütörtökön a nagynevű meteorológus, dr. Zách Alfréd tiszteletére emléktáblát avattak a hálás utódok a Siófoki Viharelőrejelző Obszervatórium épületén.

Az ünnepségen a Szolgálat vezetőségén és a szervezőkön kívül jelen voltak az Obszervatórium munkatársai, valamint a meghívott vendégek: dr. Zách Alfréd lánya és családja, s a nyugdíjas kollégák, akik még együtt dolgozhattak Vele.

Dr. Zách Alfréd elévülhetetlen érdeme többek között a siófoki vihar előrejelzés megteremtése, a Balaton-parti obszervatórium felépíttetése. Az épület tervei 1953-ban kaptak engedélyt a kivitelezésre, 1956-ban készült el. Itt, közvetlenül a tó partján azóta is folyamatos szolgálatban dolgoznak meteorológus kollégák.

Az ünnepséghez csatlakoztak az MH Geoinformációs Szolgálatának (MH GEOSZ) meteorológusai is, s a Katonameteorológia Napja apropóján a résztvevők megemlékeztek dr. Hille Alfréd meteorológus ezredes, egyetemi tanárról is, kinek emléktáblája szintén az Obszervatórium falát díszíti.

1. ábra


Az MH GEOSZ képviseletében Kovács László alezredes, szolgálatfőnök-helyettes, míg az Országos Meteorológiai Szolgálat nevében Dunkel Zoltán dr. elnök koszorúzta meg a jeles elődök emléktábláit.

2. ábra