2020. szeptember 24. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2020. február 12. 12:47

Viharos széllökések Budapesten (2020.02.11.)

2020. 02. 11-én hazánk időjárását továbbra is meghatározta a ciklon, újabb rendkívül szeles napot okozva. Budapest János-hegy állomáson 31 m/s-os (112 km/h) széllökést mértünk, mely a fővárosban a legmagasabb  mért érték ezen a napon. A február 11-re vonatkozó eddigi fővárosi szélmaximumot szintén itt, a 2014 óta működő Budapest János-hegy állomáson  regisztráltuk 2019-ben24,3 m/s-ot (87 km/h).

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.