2020. szeptember 19. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2020. március 14. 10:17

Megdőlt a budapesti szélrekord (2020.03.13.)

Tegnap a hidegfront mögött megerősödő északnyugati szelet viharos lökések kísérték. Budapest János-hegy állomásunkon 23,9 m/s-os (86 km/h) széllökést mértünk, ezzel megdőlt a március 13-ra vonatkozó legnagyobb széllökés fővárosi rekordja. Az eddigi legmagasabb értéket ezen a napon 1961-ben, Budapest Pestszentlőrinc állomásunkon mértük, akkor 22,9 m/s-os (82 km/h) volt a maximális széllökés.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.