2024. március 19. kedd
Hírek

HungaroMet: 2020. április 3. 11:17

Minimumhőmérsékleti rekordsorozat (2020.04.02., 2020.04.03.)

Március végén egy markáns hidegfront vonult át az országon, amely mögött sarkvidéki eredetű, hideg, száraz légtömeg árasztotta el a Kárpát-medencét. Április első napjaiban ráadásul éjszaka jellemzően kevés felhő volt az égen, ami tovább növelte a fagyzugos és a szélvédett völgyekben az új minimumhőmérsékleti rekord(ok) születésének esélyét. Így történhetett, hogy az április 1-jei esetet követően, április 2, illetve 3-án is megdőlt a napi országos legalacsonyabb hőmérséklet rekordja.
Április 2-án eddig Zabar volt a csúcstartó -8,6 fokkal, amit még 2005-ben regisztrált az ottani mérőműszer. Az erre a napra vonatkozó új rekord egy tipikusan fagyzugos területen dőlt meg: Nyírlugoson -11,3 fokot mértünk.
Április 3-án, a napi minimum hőmérsékleti rekordot 1963 óta Kékestető tartotta a -7,6 fokkal.  Az új rekorder ezt, a közel 60 éves értéket adta át a múltnak; ma hajnalban ugyanis Zabaron -8,6 fokot rögzítettünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


Országos fagy 2020.04.02-án, Nyírlugoson új napi minimumhőmérsékleti rekord is született.


2020.04.03-án már kissé enyhültek az éjszakai hőmérsékletek,
de Zabar még így meg tudta dönteni a napi minimum hőmérséklet rekordját.