2023. március 31. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2020. április 15. 11:03

Megdőlt az országos hidegrekord (2020.04.15.)

Egy markáns hidegfront mögött keddre körülbelül 15 fokkal hidegebb levegő érkezett fölénk. Ennek, valamint a kevés felhőnek köszönhetően erős volt az éjszakai lehűlés, új országos legalacsonyabb minimum-hőmérséklet rekord született. Április 15-én hajnalban a Nógrád megyei Zabaron -8,9 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdöntve a 2001-ben ugyancsak Zabaron mért -7,9 fokos értéket.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


Jól látható a vízfelszín és a magasabban fekvő helyek "pozitív hatása",
ezeken a területeken pozitív tartományban maradtak a hőmérők