2024. április 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2020. június 4. 15:57

Új előrejelzői együttműködés az európai légiközlekedésért

Aki már repült zivatarfelhők és villámok között, érezhette hogyan dobál a gép. Az erős konvektív (feláramlási) folyamatok eredményeként létrejövő zivatarfelhők kiemelten nagy potenciális veszélyt jelentek a repülésre. Az európai légiforgalmat koordináló civil szervezet (EUROCONTROL) által életre keltett új projekt (European Cross Border Weather Advisory) célja, hogy összehangolt, megbízható és jól használható konvektív előrejelzés készüljön a légiközlekedés szereplői számára. Az európai légiközlekedést szolgáló, új előrejelzői együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálat is részt vesz.

 

Az erős feláramlásokat, illetve zivatarfelhőket minden repülőeszköznek ki kell kerülnie, itt az átrepülés életveszélyes és szigorúan tilos – a bennük fellépő heves turbulencia, jegesedés, villámtevékenység miatt. A "megszokott" repülési útvonalakat a zivatarfelhők megjelenésekor, de lehetőleg még az előtt módosítani kell. A légiforgalom tervezésének hatékonyságát és gyorsaságát segítik tehát a projekt keretében készülő előrejelzések. Egy amúgy is túlterhelt – COVID-19 járvány időszakon kívüli – európai légtérben a biztonság és költséghatékonyság egyidejű fenntartása érdekében ezeknek az előnyöknek különösen nagy jelentőségük van.

Az előrejelzés rövidtávra, 12-36 órára szól. 12 európai ország nemzeti szolgálata (köztük az OMSZ) állítja elő a saját országának légterére összehangolt munkával. A hangsúly az összehangoláson van: az országhatárokon átívelő együttműködés és koordináció biztosítja, hogy az egyes szolgálatok által készített előrejelzések egy tartalmilag egyeztetett és konzisztens, kontinensünk nagy részét lefedő produktumot alkossanak – jelentősen megnövelve annak hatékonyságát és felhasználhatóságát.

A szolgáltatás, melyben a magyar meteorológus előrejelzők aktívan részt vesznek, 2020. június 1-től indult el – kis késéssel a világjárvány miatt.