2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2020. szeptember 13. 12:12

Rekordenyhe volt az éjszaka a fővárosban (2020.09.13.)

Az Európa nagy részét uraló hatalmas anticiklonnak köszönhetően, hazánkban is napok óta jellemzően napos, száraz, az átlagosnál több fokkal melegebb időben lehet részünk. Vasárnap hajnalban, a fővárosban meg is dőlt a napi legmagasabb minimumumhőmérséklet rekordja, Budapest János-hegy állomáson ugyanis csupán 20,6 fokig hűlt le a levegő. A korábbi legnagyobb szélsőértéket ebben a kategóriában Budapest Gellérthegy állította fel 1948-ban, kerek 20 fokkal, vagyis igen szoros volt a ma hajnali „rekord-befutó”.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.