2021. december 6. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2021. május 6. 10:23

Szélrekordot döntött a hidegfront Budapesten (2021.05.05.)

2021. május 5-én egy hidegfront robogott át az országon, amelynek köszönhetően országszerte megerősödött, sokfelé pedig viharossá fokozódott a szél. A heves széllökések néhol a 90 km/h-t is meghaladták: Mosonmagyaróváron 95 km/h-t, Kab-hegyen 105 km/h-t, Budapest Lágymányos állomáson pedig 105 km/h-t mértek műszereink. A szeles napot végül a fővárosban koronázta meg rekorddőlés, Budapest János-hegyen ugyanis közel orkán erejű szélerősséget, 114 km/h-t (31,6 m/s-ot) regisztráltunk. Ezzel pedig nem csak új fővárosi, de egyben új országos napi szélrekord is született május 5-ére vonatkozóan. Ugyanerre a napra a korábbi csúcstartó Pécs Pogány volt, a maga 101 km/h-s (28,1 m/s-os) eredményével, s ezt az 1979-ben mért napi szélsőértéket szorította most le János-hegy a dobogó második fokára.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.