2022. szeptember 26. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. február 8. 09:44

Ismét új napi szélrekord született (2022.02.07.)

Hétfőn újabb hidegfront vonult át hazánk területén, mely mögött feltámadt, viharossá fokozódott a szél.
Budapest János-hegy ismételten átvette a vezető szerepet, hisz 29,2 m/s-os (105,1 km/h) szélerősséget mért. Ezzel nemcsak fővárosi, hanem országos rekordot is produkált, egyrészt megdöntve a 2008-ban Kab-hegyen regisztrált 28,8 m/s-os (103,7 km/h) értéket. Másrészt, az eddigi fővárosi rekordot is felülmúlta, melyet 1985 óta Budapest Örsöd egykori állomásunk tartott, ahol 27 m/s-ot (97,2 km/h) mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.