2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. június 21. 10:29

Hőségzáró hidegfront, fővárosi szélrekorddal (2022.06.20.)

Az elmúlt napok kánikulai időjárása után 06.20-án, hétfő éjszaka egy átvonuló hidegfront hozott átmeneti felfrissülést. Míg jelentősebb csapadékot inkább csak az ország nyugati harmadán okozott, a szél országszerte megerősödött, sőt a magasabban fekvő területeken viharos széllökések is előfordultak. Budapest János-hegyen például 23,9 m/s-ot (86 km/h-t) regisztrált a műszer, amellyel új fővárosi napi szélrekord született. A korábbi csúcstartó Budapest belterület volt, amely 2009-ben, ugyanezen a napon 22,9 m/s-ot (82 km/h-t) mért.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.