2023. december 1. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. július 25. 10:29

Országos és egyben fővárosi minimumrekord (2022.07.24.)

Bár július 23-án hidegfront vonult át felettünk, ez a hőmérsékletben lényeges változást nem okozott, maradt az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Budapest Lágymányoson a leghűvösebb órákban is 25,4 fokot mértünk, ez új fővárosi és országos napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord is egyben. A korábbi országos rekord 24,6 fok volt, amelyet Szeged belterületén regisztráltunk 1894-ben; a korábbi fővárosi rekord pedig 24 fok volt, ezt 1988-ban jegyeztük fel Budapest Széchenyi-hegy állomásunkon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.