2023. december 2. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2023. október 23. 10:28

Melegrekordok sorozata (2023.10.22.)

Folytatódott az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb időjárás. Körösszakál állomásunkon csupán 17,1 fokig csökkent a hőmérséklet a leghűvösebb órákban, ezzel ismét napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 16,4 fok volt, amelyet 2019-ben mértünk Pécs Árpádtetőn.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.