2023. december 3. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. május 3. 13:00

Küldjön egy meteorológiai észlelést - ünnepeljük együtt az OMSZ 143. születésnapját!

Alapvetően a meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére jött létre a MET-ÉSZ rendszer, aminek használatát kiterjesztjük az együttműködő szervezetekre, illetve érdeklődő amatőr vagy társadalmi észlelőkre is. Az OMSZ legújabb fejlesztésének köszönhetően új köntösben, részletesebb időbeni és térbeli felbontásban lehet megtekinteni az észlelők által rögzített, adatokat, képeket, szöveges megjegyzéseket.
A meteorológiai észlelések beküldésére a MET-ÉSZ bevivő oldal szolgál, de használható a met-esz.met.hu cím is. A Megfigyelések menü, MET-ÉSZ adatok oldalán térképesen, vagy listaszerűen is láthatók az Országos Meteorológiai Szolgálathoz beérkező észlelési információk. Az oldalon lehetőség van az egyes adatok szűrésére, több szempontú leválogatására, valamint az automata mérésekből készített térképeken (radar, hőmérséklet, csapadék, szél) való láttatására.

Az emberiség története együtt jár az időjárás megfigyelésével, s idővel a megfigyelt jelenségek lejegyzésével, rendszerezésével, bizonyos következtetések levonásával (lásd népi megfigyelések). Kezdetben a meteorológiai megfigyelések részét képező méréseket analóg eszközökkel (például folyadékos hőmérő, higanyos barométer, hajszálas higrométer stb.) végezték, majd 20-25 évvel ezelőtt nagy ütemben megkezdődött mind a földfelszíni, mind az űrbázisú megfigyelő rendszerek automatizálása.

Ugyanakkor az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendszerek, no és a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások mellett is szükség van a szakképzett meteorológiai észlelőre, azaz az időjárási jelenségeket értő szemmel megfigyelő emberre.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.

Befejezésül néhány szó a „születésnapról”: a Magyar Tudományos Akadémia 1868. április 6-án tárgyalta a független magyar intézet létrehozásának javaslatát, majd Ferenc József 1870. április 8-án ellenjegyezte a „Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet” alapító okmányát, ami a Budapesti Közlöny május 3-i számában jelent meg.

További információk a MET-ÉSZ dokumentumokban (MET-ÉSZ felhasználói leírás, MET-ÉSZ jogi nyilatkozat, MET-ÉSZ észlelési útmutató) olvashatók, illetve a MET-ÉSZ adminisztrátortól (met-esz@met.hu) kaphatók.


Kapcsolódó oldalak: