2022. július 1. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. június 19. 08:00

2013. június 19., szerda: nappali hőség előtt meleg éjszaka

Nem csak napközben, hanem éjszaka is egyre melegebb a levegő körülöttünk. Ilyen magas hőmérsékleti minimumot mérőállomásaink még nem regisztráltak 1901 óta június 19. napján, mint most. A tavalyi év hasonló időszaka is igen meleg volt, ekkor Szeged belvárosában 22,2 fokig csökkent a hőmérséklet a hajnali órákra. Ebben az évben több állomásunkon még ennél is melegebb volt: Sátoraljaújhelyen 22,6, Pécs-Árpádtetőn 22,9, Szeged belterületen 23,3 fokot mértek, de a legmagasabb értéket Kab-hegyen regisztrálták, ott 24,2 fok volt a hőmérsékleti minimum, így mostantól ezen a napon ez tekinthető az új országos rekordnak.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.