2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. július 29. 10:13

Porviharral érhet véget a forróság

Sivatagos területeken mindennapos jelenség, Magyarországon a klimatológiai sajátosságok miatt csak ritkán fordul elő, azonban ha aszályos időszakban feltámad a szél, máris láthatunk, sőt a bőrünkön érezhetjük a porviharok kellemetlen hatásait. A hétfőn este viharos széllel érkező hidegfront az országban több helyen okozhat porvihart, hiszen a nagy sebességgel érkező hideg levegő először a légkör legalsóbb rétegeiben tör előre, a csapadék csak később érkezik meg, ráadásul nem is mindenhová.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már napokkal előre tájékoztatta a lakosságot, hogy az év legmelegebb időszaka várható ezekben a napokban. A szélsőséges forróságban a hőmérséklet Magyarország egyes részein hétfőn akár a 40 fokot is elérheti, ennek a rendkívüli melegnek azonban egy gyorsmozgású hidegfront vet véget, amely az esti órákban éri el északnyugati határainkat.

Viharos szelet hidegfront átvonulásakor gyakorta tapasztalunk, azonban az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag alig volt csapadék, sőt az elmúlt tíz napban az ország egy jelentős részén nem hullott mérhető mennyiségű eső (1. ábra).

1. ábra

1. ábra
Az elmúlt 10 napban lehullott csapadék mennyisége Magyarországon


A nagy hőségnek és a hosszú száraz időszaknak meg is lett az eredménye, hiszen a magyarországi talajok felső 50 cm-es rétegében gyakorlatilag a növények számára hasznosítható vízkészlet – izolált körzeteket leszámítva – egyáltalán nincs, sőt a dél-alföldi régiókban gazdák beszámolóiból tudjuk, hogy már 60–70 cm mélyről is csontszáraz talajrögöket forgatnak ki a mezőgazdasági erőgépek. Ilyen száraz időszak után a csupasz talajokról a szél nagy mennyiségű port kaphat fel, amely viharos széllel párosulva porviharokat okoz (2. ábra).

2. ábra

2. ábra
Talajnedvesség a felső 50 cm-es talajrétegben a hasznosítható vízkészlet %-ában;
ha a talajnedvesség 30% alá csökken, a növények ebből már képtelenek vizet felszívni


Az érkező hidegfront hatására hozzávetőlegesen hétfőn este 21–22 óra tájban először Mosonmagyaróvár és Sopron térségében, majd fokozatosan az ország más részein is északnyugatira fordul a szél, és átmenetileg viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések az északnyugati szélre legérzékenyebb régiókban, tehát a Balaton és a Bakony környékén, illetve a Kisalföldön várhatók. A fronthoz ugyan nagyobb területen kapcsolódhatnak záporok Magyarországon, de lesznek teljesen szárazon maradó területek is! A szél a csapadékot megelőzve érkezik meg, így a viharos északnyugati szél még akkor kezdődik, amikor a talaj felszíne rendkívül száraz lesz (3. ábra).

 3. ábra

3. ábra
Várható szélerősség
kedd hajnalban (2013. július 30. 3 óra),
az Országos Meteorológiai Szolgálatnál futtatott AROME modell szerint


Az éjszakai órákban tehát az országban több helyen lehet porvihar. Várjuk kedves olvasóink beszámolóit, képeit a MET-ÉSZ rendszeren, vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldalán keresztül a poros levegőről, a porviharokról, vagy a hőséget átmenetileg mérséklő zivatarokról!