2024. április 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2015. szeptember 1. 14:11

Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord, utóbbi szeptemberi csúcs is

A reggeli rekorddöntések után, délután sem maradtunk új hőmérsékleti szélsőértékek nélkül. Az országos maximum hőmérsékleti rekord mellett a fővárosi melegrekord is megdőlt. Az új szeptember 1-i, országos rekord 36,9 fok, amelyet Dombegyházán (Békés megye) mértek, az új fővárosi rekord pedig 35,4 fok, ezt Újpesten rögzítették. Az eddigi országos maximum hőmérsékleti rekord szeptember elsején 35,2 (2012, Körösszakál), míg a budapesti 34,1 fok (1942) volt. Érdekességként megjegyezzük, hogy a fővárosi rekord egyben szeptemberi rekord is, vagyis szeptemberben ilyen magas maximum hőmérséklet eddig nem szerepelt a fővárosi adatsorban. A mai után a második helyen szeptember 20-a áll, az aznapi rekord 35,2 fok 1917-ből (a mai napig ez volt a szeptemberben mért legmagasabb hőmérséklet Budapesten).

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


Az elmúlt 12 órában mért maximum hőmérséklet 2015. 09. 01. 16 óráig (14 UTC);
a maximumok országos átlaga 34 fok körül alakult


Az új fővárosi napi rekordot, amely egyben szeptemberi budapesti rekord is;
14:20 és 14:30 (12:20 és 12:30 UTC) között rögzítette az újpesti automata