2024. április 12. péntek
Hírek

HungaroMet: 2014. június 18. 12:00

Szentesi radar telepítése, június 16-17.

Június közepén megkezdődött a Szentes-Lapistó határában telepítendő új időjárási radar szerelése. A projekt munkái a tervek szerint 2014 végére fejeződnek be, az új radar 2015-ben áll operatív üzembe. A radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében az e-környezetvédelem területén benyújtott, „A magyarországi időjárási radarhálózat bővítése és csapadékmérési adatainak minőségi javítása” című pályázatával támogatást nyert. A projekt célja egy negyedik meteorológiai radar üzembe helyezése a szentesi kistérséghez tartozó Lapistó melletti katonai területből leválasztott telekrészen, mellyel lehetőség nyílik a dél-alföldi régió és a közvetlen országhatáron kívüli területek lefedettségének javítására. A projekt fő elemének hasznosulása elsősorban a dél-alföldi régióra, további elemei pedig az egész országra kiterjednek.

A fejlesztés eredményeként európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló rendszer jön létre. A tervek szerint 2014 végére fejeződnek be a munkák, az új radar 2015-ben áll operatív üzembe. A radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.

Kapcsolódó oldalak:

 

 

 
 Képek a telepítésről
:


A Brazíliában zajló foci világbajnoksággal egy időben készül a radar-antennát takaró „foci” gömb (radom)


A radom szerelése felülnézetből


Az antenna és a radom a torony tetejére kerül