2024. április 17. szerda
Hírek

HungaroMet: 2015. augusztus 7. 11:00

Éjszakai melegrekord

A forró nappalt követően augusztus 7-én sem hozott az éjszaka számottevő felfrissülést az ország jelentős részén. Elsősorban a hőszigetként működő nagyobb városokban, illetve magasabb tájakon a hőmérséklet nem csökkent 20 fok alá. A legmelegebbet, 24,3 fokot Kab-hegy állomáson regisztráltuk, megdöntve Pannonhalma 1963-ban mért, 24,0 fokos napi minimum hőmérsékleti rekordját.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.