2024. június 13. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. április 18. 11:00

Április 21-én Föld Napja rendezvény Farmoson

A Földművelésügyi Minisztérium 27. alkalommal idén is csatlakozik a Föld Napja nemzetközi programhoz a többi 192 országgal együtt. A rendezvényen az Országos Meteorológiai Szolgálat többek között megismerteti az érdeklődőket a távérzékelési eszközök működésével, az UV-B sugárzás mérésével,  a HAWK meteorológiai munkaállomással és a Meteora mobil alkalmazással. Lehetőség lesz saját észlelés készítésére és megosztására a MET-ÉSZ honlap segítségével. Korcsoportokra bontva sok-sok játékkal várjuk a látogatókat. A mondókák, fejtörők, totók, memória játékok mellett a nagyobbak bebizonyíthatják, hogy ismerik a légkör szerkezetét és a víz körforgását is.

A Föld Napjának magyarországi központi rendezvényét az idén a korábbiaktól eltérően nem a fővárosban, hanem Farmoson rendezzük meg április 21-én a Vízparti Élet Háza előtti területen 10 és 17 óra között – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az április 13-án megtartott sajtótájékoztatón. Kifejtette, hogy a rendezvényen több mint 1 milliárd emberrel együtt hívják fel a figyelmet a bolygó környezeti problémáira. Ráirányítják a figyelmet a környezettudatosabb életmódra, amely kiterjed többek között az élővilág sokszínűségének és a természeti kincseknek megismerésére és megóvására, a nyersanyagokkal való takarékos gazdálkodásra, a másodnyersanyagok felhasználásának növelésére, vagyis a hulladékká vált anyagok megfelelő válogatására és hasznosítására - tette hozzá az államtitkár.

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ közgyűlése 2017-et a „Fenntartható turizmus a fejlődésért nemzetközi éve” néven a fenntartható turizmus tematikus évévé nyilvánította, amelyben a nemzeti parkok kiemelkedő szerepet töltenek be. Megjegyezte: a parkok számos természetvédelmi bemutatóhelyet, ökoturisztikai és környezeti nevelési létesítményt működtetnek. A központi nyilvántartás szerint több mint 800 létesítményben folyik ökoturisztikai, környezeti nevelés, amelyből 343-at részben vagy teljes egészében valamelyik nemzeti parki igazgatóság tart fenn. Az államtitkár továbbá megemlítette, hogy a hazai természetvédelem érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató személyeknek, szervezeteknek adományozható Pro Natura díjakat is átadják a Föld Napja eseményen.

A rendezvényen ott lesz többek között a Magyar Természetvédők Szövetsége természetvédelmi kiállítással; a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is színes és izgalmas programokkal készül, bemutatnak majd madárbarát eszközöket: odúkat, mű fecskefészket.

A helyszínen továbbá bemutatkozik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Növényi Diverzitás Központ, a Magyarországi Nemzeti Park Igazgatóságok, a Földművelésügyi Minisztérium Szelektálok.hu csapata, a Haszonállat-génmegőrzési Központ, a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszakik Pneumobil Team és a Formula Student Team.

A Föld Napja rendezvény szervezője a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Forrás: FM Sajtóiroda