2024. július 22. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2019. április 29. 17:17

Föld Napja rendezvény a Budatétényi Rózsakertben

Az Agrárminisztérium idén immár 29. alkalommal csatlakozott a Föld Napja nemzetközi programhoz, 175 más országgal együtt. Magyarországon 1990-ben hozták létre a Föld Napja Alapítványt, mely a program eseményeinek koordinálását hivatott végezni. Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik alap jelmondata. Ebben az évben (április 26-án) a Budatétényi Rózsakert adott otthont a Föld Napja rendezvényének. A kiállító szervezetek, többek között, immár hatodik alkalommal az Országos Meteorológiai Szolgálat is ingyenes, családbarát programokkal várta az érdeklődőket.

Közel hatszáz tanuló érkezett a Föld napja alkalmából rendezett programra a Budatétényi Rózsakertbe 2019. április 26-án.
 
A környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár megnyitójában kiemelte, hogy több területet használunk, mint amennyi a Föld egy lakosára jut. László Tibor Zoltán szerint Magyarország egy lakosának átlagos ökológiai lábnyoma 3,7 hektár, így kétszer annyi területet élünk fel, mint amennyi a rendelkezésünkre áll.
 

Az időjárás kegyes volt, hiszen nyárias melegben, derült időben figyelhették a látogatók, ahogy a magas-légköri vizsgálatokra alkalmas rádiószonda az ég felé száll, miközben a visszasugárzott adatokat a standunkon elhelyezett monitorokon követhették nyomon az érdeklődők. A kiállított szemléltető műszerparknak köszönhetően mindenki megismerhette, hogyan mérik az UV-B sugárzást vagy éppen mekkora cseppekből áll és milyen sűrű az eső.

 

Vidámabbnál vidámabb foglalkozásaink, mondókák, fejtörők, totók, memória játékok mellett interaktív játékunkat is kipróbálták kicsik és nagyok: Építs élhető várost! Csökkentsd az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását és építsd meg a jövő városát vagy faluját! – szólt a feladat. Az építéshez szükséges elemekből egy tetszőleges, környezetbarát települést rakhattak össze a játékra vállalkozók, az „építkezés” végén pedig kiderült, mennyire sikerült a „legzöldebb” városképhez közel kerülni.


Forrás: AM Sajtóiroda