2024. június 22. szombat
Hírek

HungaroMet: 2020. február 11. 14:06

OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek: Meghökkentő jelenségek az égbolton

Együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal 2020-ban az ötödik évaddal folytatódnak az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek a Csopa Délután programsáv keretében. 2020. február 26-án, szerdán 17 órakor kezdődik Kolláth Kornél meteorológus "Meghökkentő jelenségek az égbolton – Ízelítő a felhőosztályozás és a légköroptika témaköreiből" című ismeretterjesztő előadása a Csodák Palotájában.


Előadó
Kolláth Kornél meteorológus (OMSZ)


Helyszín
: Csodák Palotája (1036 Budapest, Bécsi út 38-44.)

Időpont
: 2020. február 26. 17:00

Felpillantva az égre esetenként szokatlan felhőalakzatok, nem mindennapi fényjelenségek ragadják meg figyelmünk. Előfordul, hogy egy ijesztő megjelenésű felhő egyébként teljesen ártalmatlannak bizonyul, míg más esetekben akár életmentő is lehet, ha jól „olvasunk” az égboltról. Számos más jelenség is felkeltheti kíváncsiságunkat, melyeket – ha megfelelő képünk van a mögöttes folyamatokról – legközelebb már értőbb szemmel figyelhetünk meg.

Az előadásban sorra vesszük az alapvető felhőképződési folyamatokat, felhőtípusokat. Végigkövetjük továbbá a Naptól induló fény kalandos útját a légkörön keresztül egészen a szemünkig. A légkörben, felhőkön, csapadékon keresztül szóródó, megtörő, esetenként elhajló fény változatos fényviszonyokat, színeket eredményez az égbolton, mellyel a légköroptika tárgyköre foglalkozik. Ebből a témakörből csemegézve is bemutatunk, illetve megmagyarázunk a szivárvány mellett egyéb, kevésbé közismert jelenségeket is.

A rendezvényen – a helyszínen 16 órától váltható – kedvezményes Csopa délutáni belépőjeggyel, Csopa havibérlettel vagy napijeggyel lehet részt venni.

Előzetes regisztráció
tok@csopa.hu e-mail címen.