2024. július 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2020. április 22. 10:12

Föld Napja 2020

A Föld Napja világmozgalom rendezvényei idén – a koronavírus fertőzés okozta helyzetben – az online térre korlátozódnak, de így is felhívhatjuk a figyelmet a környezet- és klímavédelem fontosságára, sőt nap mint nap tehetünk Földünk, környezetünk, lakóhelyünk élhetőbb állapotáért. Az idén 30. magyar és az 50. világméretű Föld Napja alkalmából az Országos Meteorológiai Szolgálat is felhívja a figyelmet, hogy a verőfényes, ragyogó időjárás ellenére ne szabadtéren, hanem mindenki a saját otthonában gondolkozzon el Föld Napja szellemiségén: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”.

Április 22-én közel 180 országban tartják meg a Föld napját, felhívva ezzel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az első Föld napját 1970. április 22-én tartották, amely 20 évvel később világmozgalommá nőtte ki magát. Magyarország az elsők között csatlakozott, így idén már 30. alkalommal ünnepeljük e napot. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére 2009-ben az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává” nyilvánította.

A világnap célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a Föld megóvása. Az idén ez a világnap is más megvilágításba kerül. A természet folyamatosan küldi a vészjelzéseket árvizek, aszályok, extrém időjárási körülmények formájában. A világban jelenleg zajló koronavírus-járvány is megmutatja, hogy figyelnünk és vigyáznunk kell magunkra, egymásra, a Földre és a vízkészletünkre. Az emberiség túlterjeszkedése rendkívüli módon megterheli a világot, túlságosan sokat fogyasztunk és túlságosan sok területet foglalunk el évről évre, derül ki a WWF jelentéséből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2014-ben csatlakozott tevékenyen a Föld Napja alkalmából szerveződő programsorozathoz. A 2014, 2015, 2016 években a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében került megrendezésre a Föld Napja közösen a Tudományfesztivállal. A rendezvény célja mindig az volt, hogy színes, tartalmas és interaktív programokkal, élményeken keresztül, közvetlen tapasztalások segítségével keltsük fel az érdeklődést a tudományok, a környezet- és a természetvédelem iránt.

2017-ben a 27. Föld Napja a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésre, Farmos településen került megrendezésre. Az OMSZ többek között megismertette az érdeklődőket a távérzékelési eszközök működésével, az UV-B sugárzás mérésével, a HAWK meteorológiai munkaállomással és a Meteora mobil alkalmazással, sőt lehetőség volt saját észlelés készítésére és megosztására a MET-ÉSZ honlap segítségével.

2018-ban, 2019-ben a Budatétényi Rózsakert adott otthont a Föld Napja központi rendezvényének. A kiállító szervezetek között az OMSZ is ingyenes, családbarát programokkal várta az érdeklődőket.

2020. április 22-én az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai azt kérik, hogy a Föld Napján legalább egy pillanatra álljunk meg, nézzünk fel az égre és fedezzük fel Földünk nagyszerűségét, figyeljük meg a légkörben látható jelenségeket, az ott zajló folyamatokat! Azoknak pedig, akik szeretik a játékokat, néhány fejtörőt készítettünk:

wordwall.net/play/1321/435/155

wordwall.net/play/1320/733/713

 Föld Napja mérföldkövei

1970: az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. A felhívás az Egyesült Államokban és sok más országban is fontos változásokat hozott. Új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

1989: a Föld Napja világmozgalommá vált. Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegrendezvényekkel, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezésével, sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld Napját. 140 ország 200 millió polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

1990: az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására Magyarországon megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak. Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Hazánkban évről évre egyre többen próbálnak legalább ezen a napon tenni a Földünkért: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. A legnagyobb sikere ennek napnak, hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok.

2000: Denis Hayes, a mozgalom elindítója új felhívást tett közzé, hogy még több ország csatlakozzon és hívja fel a figyelmet a környezeti veszélyekre. 2000-ben mintegy félmilliárd embert mozgósított ez a nap. Természetesen egyetlen nap kevés ahhoz, hogy megváltsuk a világot, de arra jó, hogy a szemléletmód váltás és a környzetvédő folymatok elinduljanank.

2010: hazánkban széles rétegeket mozgatott meg ez a nap. Sokan, sokat tettek a környezetünkért: szelektív hulladékgyűjtés, környezetbarát termékek köre bővült, két tavunk körül kerékpárút készült. De még mindig komoly probléma a természet kizsákmányolása. Már nem csak távoli esemény az éghajlatváltozás, hanem a minden napok részévé vált.

2020-ban 50 éves lett a világméretű mozgalom. Több mint 15.000 szervezet dolgozik azon, hogy méltó módon, tettekkel ünnepeljék az 50. Föld Napját. De tudjuk, egyetlen nap kevés, minden nap tennünk kell a környezetért, az élhető jövőnkért!

 

Forrás: WMO


WMO videó a 2015–2019-es időszak éghajlati viszonyairól

Kapcsolódó oldalak:


Fotó: Németh András


Fotó: Paluska András


Fotó: Fényes Lóránd