2024. május 24. péntek
Hírek

HungaroMet: 2020. február 2. 10:26

Megdőlt az országos legmagasabb minimumhőmérséklet napi rekordja (2020.02.01.)

Február első napján folytatódott a tavaszias időjárás. Ennek köszönhetően magdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimum hőmérséklet országos rekordja: Pécs Árpádtetőn mindössze 8,7 fokig csökkent a levegő hőmérséklete. Az eddigi legmagasabb minimum hőmérsékletet Sopronban mérték 1923-ban, ami csupán 8 fok volt.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.