2024. július 22. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2020. március 4. 10:22

Új hőmérsékleti rekord született (2020.03.03.)

2020. március 3-án megdőlt az országos legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Pécs Egyetem állomásunkon mindössze 10,6 fokig csökkent a hőmérséklet. Ez az érték kereken két fokkal meghaladta az ezen a napon mért eddigi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordját, mely 8,6 fok volt, és szintén Pécsett, Pécs Árpádtető állomáson mértük 1978-ban.

Érdekesség, hogy a tegnapi nap folyamán az előző rekordnál magasabb minimum-hőmérséklet értéket mértünk több, mint harminc állomásunkon, és a végső győztes Pécs Egyetem lett.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.