2024. május 24. péntek
Hírek

HungaroMet: 2020. április 2. 10:36

Megdőlt az országos minimumhőmérséklet-rekord (2020.04.01.)

Az idei április jelentős faggyal érkezett meg hazánkba. 2020. április 1-jén Zabarban mínusz 11,9 fokot mértünk, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legalacsonyabb minimum-hőmérséklet rekordja. Az eddig mért legalacsonyabb érték ezen a napon -10 fok, melyet 1977-ben Dobogókőn rögzítettünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.