2024. május 26. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2021. április 27. 10:18

61 éves rekord dőlt meg (2021.04.26.)

2021. április 26-án egy hullámzó hidegfront hatására országszerte hűvösebb volt az idő. Zabar állomáson -5,7 Celsius fokig hűlt le a levegő. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó abszolút minimumhőmérséklet rekord. Az eddigi rekordot ezen a napon 1960-banPutnok állomáson mértük, akkor -5,3 fok volt az országos abszolút minimumhőmérséklet.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.