2024. július 14. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2021. június 25. 10:01

Újabb rekordokkal tetőzött a hőség (2021.06.24.)

Június 24-én, az idei első hőhullám tetőpontján ismét melegrekordok dőltek meg. A legmelegebbet, 40,0 fokot Fülöpházán mértük, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos maximum hőmérséklet rekordja. A korábbi rekord 38,4 fok volt, amelyet Békéscsabán regisztráltunk 2002-ben.
A legmagasabb napi minimum hőmérséklet országos rekordja is megdőlt: Pécs Árpádtetőn mindössze 25,0 fokig csökkent a hőmérséklet, maga mögé utasítva ezzel Tés szintén 2002-ben mért 24,2 fokos rekordját.

A fővárosban is új melegrekord született: Budapest Újpest állomásunkon 38,1 fokkal tetőzött a forróság. Itt az előző rekord 35,2 fok volt, amelyet szintén Újpesten jegyeztünk fel 2002-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.