2024. április 17. szerda
Hírek

HungaroMet: 2021. augusztus 2. 11:13

Megdőlt a napi legnagyobb széllökés országos rekordja (2021.08.01.)

2021. augusztus 1-én egy markáns hidegfront vonult át hazánk felett. Ennek  hatására országszerte kialakultak zivatarok. A zivatarok környezetében jelentősen megerősödött a szél. Tiszavasvári állomáson 33,6 m/s (azaz 121 km/h) széllökést mértünk, mellyel új legmagasabb országos, napi széllökés rekord született. A korábbi rekord 28,2 m/s volt, melyet 1977-ben Sopron Kuruc-domb  állomáson regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.