2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2012. november 12. 17:25

Időjárási radarok zavarjelenségei Magyarországon

A napjainkban egyre inkább elterjedőben lévő vezeték nélküli hálózati eszközök az időjárási radarokhoz hasonló működési frekvenciát is használnak Magyarországon. Az ilyen berendezések által keltett zavarjelek hamis radarcélokat, pontatlan csapadékintenzitás becslést okozhatnak, és hibákat generálnak az ultra rövid távú előrejelző modellekben és az összegzett csapadékmennyiség számításokban is.

letöltés [pdf: 1020 KB]

Ezek a távközlési eszközök kis hatótávolságúak, azonban ha a radar közelében működnek, az általuk a radar irányába kibocsátott impulzusok az azonos frekvencia tartomány (~5.6 GHz) miatt hamis jeleket okoznak. Az OMSZ szakemberei rendszeresen figyelik a zavarjelek felbukkanását, megjelenését, és ilyen esetben azonnali beavatkozás történik, így a lakosság felé történő tájékoztatásban, az előrejelzésekben emiatt pontatlanság nem fordul elő. Az alábbi ábrán látható egy szélsőséges esetben a budapesti időjárási radar által mért információ, baloldalon a szűretlen, nyers radarkép - ami tartalmazza a szóban forgó eszközök által keltett zavarjeleket is - jobb oldalon pedig az OMSZ szakemberei által javított, valós időjárási információkat tartalmazó radarkép látható.

radar-zavar


Az utóbbi években a radarméréseket zavaró eszközök száma jelentősen megnőtt, egyre több problémát okozva a meteorológus szakembereknek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a vezeték nélküli hálózati eszközök keltette hamis jelek kiszűrésére különböző képfeldolgozó, matematikai módszereket fejlesztett ki, melyeknek hatékonysága ugyan megfelelő, a végső megoldás azonban a zavarforrások megszüntetése. A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy - az NMHH-val szoros együttműködésben - sikeresen csökkent a radar közeli kibocsátók száma.


Kapcsoló dokumentum

  • Tájékoztató - Szélessávú adatátvitel rádiós hozzáférési eszközökkel