2024. július 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. január 31. 09:49

Új országos és egyben fővárosi napi szélrekord (2022.01.30.)

A tegnapi napon, Európa északi térségében elhelyezkedő viharciklonhoz kapcsolódó hidegfront átvonult az országon, melynek köszönhetően hazánkban is változatos, eseménydús időjárásban lehetett részünk. Szinte az egész ország területén viharossá fokozódott a szél, sőt Budapest János-hegyen orkán erejű, 35,4 m/s-os (127,4 km/h) széllökés is előfordult. Ezzel az 1979-ben Budapest Örsöd állomáson mért 31 m/s (112 km/h) erősségű szélrekord dőlt meg. 

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.