2024. május 24. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. február 9. 10:25

Fővárosi szélrekord született (2022.02.08.)

Az előző nap országos rekordot hozó északnyugati szél még 2022. február 8-án éjjel is viharos széllökésekkel tombolt a Budai-hegységben, ezzel megdöntve az erre a napra vonatkozó fővárosi szélrekordot: Budapest János-hegy állomásunkon 25,9 m/s-os (93,2 km/h) széllökést mértünk. Eddig ezen a napon a legnagyobb széllökést Budapesten szintén a János-hegyen regisztráltuk 2015-ben, akkor 25,3 m/s (91,1 km/h) volt a napi széllökésmaximum.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.