2024. június 21. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. február 18. 10:06

Országos hőmérsékleti rekord és fővárosi szélrekord született (2022.02.17.)

Megdőlt a 2022. február 17-i országos legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. A melegfront mögötti délnyugati szél Fertőrákoson 21,5 fokra melegítette a levegőt. Rekordunk majdnem három fokkal magasabb, mint az eddigi: Sellyén 1998-ban mértünk 18,6 fokot.

Ismét megdőlt a napi fővárosi szélrekord, az esti órákban a hidegfrontot kísérték viharos széllökések. Nem meglepő módon megint a hegyvidéken, Budapest János-hegy állomásunkon mértük a legnagyobb széllökést, 33,6 m/s-ot (121 km/h). A korábbi csúcstartó hatvan évig volt a trónon: 1962-ben Budapest Pestszentlőrincen kollégáink 30,2 m/s-os (108,7 km/h) széllökést jegyeztek fel.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.