2024. július 21. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2022. április 5. 09:54

Új országos napi hidegrekord született (2022.04.04.)

A Kárpát-medencét kitöltő hideg légtömegnek, valamint a csökkenő felhőzetnek köszönhetően hétfő reggelre nagy területen fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Kékestetőn -7,1 fokig hűlt le a levegő, mellyel új országos napi legalacsonyabb minimum-hőmérséklet rekordot jegyezhetünk fel. Eddig az április 4-ére vonatkozó rekord -7,0 fok volt, melyet 2015-ben Zabaron mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.