2024. július 21. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2022. május 20. 10:25

Országos minimum-hőmérsékleti rekord született (2022.05.19.)

Fagyos hajnal virradt 2022. május 19-én Zabarra. A hőmérséklet -1,2 Celsius-fokig csökkent, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legalacsonyabb minimum-hőmérséklet rekordja. Az eddigi rekord -1,1 fok volt, melyet hetven évvel ezelőtt, 1952-ben Fügödön mérték kollégáink.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.