2024. április 12. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. június 30. 10:11

Melegrekordok napja (2022.06.29.)

A minimumhőmérsékleti rekordok után újabb napi rekord született: Dévaványán 38,4 fokig emelkedett a hőmérséklet a legmelegebb órákban, ez az érték új napi országos maximum hőmérsékleti rekord. A korábbi rekord 37,9 fok volt, amelyet 1994-ben jegyeztünk fel Szeghalom állomásunkon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.