2024. május 18. szombat
Hírek

HungaroMet: 2022. július 18. 10:50

Új országos minimumhőmérsékleti rekord született (2022.07.17.)

A kánikulát mérséklő, múlt pénteken átvonult, majd szombaton észak felől súroló hidegfrontoknak köszönhetően a hétvégén hűvösebb léghullámok érkeztek a Kárpát-medencébe. Július 17-ére, vasárnap hajnalra a légmozgás is jelentősen legyengült, a derült időben pedig Zabaron egészen 5,4 fokig csökkent a minimumhőmérséklet. Ezzel új országos napi minimumhőmérsékleti rekord született, amely 0,1 fokkal múlta alul a korábbi 5,5 fokos szélsőértéket, amelyet ugyanezen a napon, szintén Zabar produkált, még 2000-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.