2024. június 22. szombat
Hírek

HungaroMet: 2022. július 19. 10:35

Új zabari hidegrekord (2022.07.18.)

2022. július 18-án hűvös hajnalra ébredhettek az ország fagyzugos területein élők. Így volt ez Zabarban is, ahol 3,8 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezzel az országos napi legalacsonyabb minimum-hőmérséklet rekordja megdőlt. Zabar legújabb csúcsdöntésével Szokolya Királyrét állomásunkat taszította le a trónról. Ott 1989-ben ezen a napon 3,9 fokot mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.