2024. május 24. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. augusztus 18. 10:25

Országos melegrekord (2022.08.17.)

Augusztus 17-én megdőlt az erre a napra vonatkozó országos maximum hőmérséklet rekordja. Baja Csillagvizsgáló és Kübekháza gátőrház állomásunkon 37,0 fokig melegedett fel a levegő a délutáni órákra. A korábbi rekord 36,8 fok volt, amelyet Pécsen regisztráltunk 1946-ban.
A fővárosban (bár itt új rekord nem született) a János-hegyen mért 22,0 fokos minimum hőmérséklet megegyezik a Széchenyi-hegy 1985-ben valamint Istvánmező 1947-ben feljegyzett napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekordjával. A budapesti napi maximum hőmérsékletről is elmondható hasonló egyezés: Újpesten 36,0 fokot mértünk, amely egyenlő Budatétény 1947-ben mért 36,0 fokos napi maximum hőmérsékleti rekordjával.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.