2024. május 24. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. augusztus 20. 11:36

Rekordok napja (2022.08.19.)

Augusztus 19-én a hullámzó hidegfront érkezése előtt, még kánikulai időjárás volt. Több napi hőmérsékleti rekord is született. Baja Csillagvizsgáló állomásunkon 39,6 fokig melegedett fel a levegő, mely új országos legmagasabb napi maximum hőmérsékleti rekord. A korábbi rekord 39,2 fok, melyet Debrecenben, 1946-ban regisztráltunk. Budapest Lágymányoson 24,9 fokig hűlt le a levegő, mely új fővárosi és egyben országos legmagasabb napi minimum hőmérsékleti rekord. A korábbi fővárosi rekord 22,8 fok volt, melyet Budapest Országút állomásunkon, 1946-ban regisztráltunk. A korábbi országos rekord 24,8 fok volt, melyet 2000-ben, Pécs Árpádtető állomásunkon mértünk. Budapest Újpesten 38,2 fokig melegedett fel a levegő, így a fővárosban is új legmagasabb napi maximum hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 38,1 fok volt, melyet Budapest Istvánmező állomásunkon, 1946-ban regisztráltunk. A hidegfront hatására a fővárosban is megerősödött a szél. Budapest János – hegyen 26,5 m/s (95,4 km/h) széllökést mértünk, ezzel megdőlt a maximális napi széllökés fővárosi rekordja. A korábbi rekord 26,2 m/s (94,3 km/h) volt, melyet Budapest Pestszentlőrinc állomásunkon, 1956-ban regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.