2024. július 21. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2022. december 11. 12:01

Rekordmagas csapadékot hozott a szombati ciklon (2022.12.10.)

A péntek éjszaka átvonult mediterrán ciklont december 10-én, szombaton egy újabb követte. Utóbbi napközben érte az országot, és vasárnap reggeli távozásáig többfelé okozott kiadós mennyiségű csapadékot. A Tiszántúlon hullott a legtöbb, Mezőtúr Pusztaperesen, illetve Szarvason 62,3 mm-rel meg is dőlt a december 10-ére vonatkozó napi csapadékrekord. A korábbi csúcstartó Murakeresztúr volt 51,1 mm-rel, még 1976-ból.

Budapestet szintén alaposan megöntözte a mediterrán ciklon, így 27,9 mm-rel Budapest Pestszentimrén új fővárosi napi legmagasabb csapadékösszeg rekord született. Az eddigi szélsőérték erre a napra 20,4 mm volt, amit Budapest Budakeszi erdő mért 1946-ban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.