2024. június 22. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. január 3. 09:48

Újabb rekordok (2023.01.02.)

A 2023-as év újabb rekordokkal folytatódott. Január 2-án Fülöpháza Hattyús-szék állomáson 18,2 fokot mértünk, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord. A korábbi rekordot 1992-ben Szentgotthárd Farkasfa állomáson mértük, akkor 16,4 fokig emelkedett a hőmérséklet. Megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is: 8,7 fokig csökkent a levegő hőmérséklete Pécs Árpádtető állomáson, mely ezzel megdöntötte saját rekordját. 1984-ben ugyanis ugyanitt, Pécs Árpádtetőn 8,6 fokos napi minimum-hőmérsékletet regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.