2024. június 22. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. február 5. 11:05

Szélvihar, napi rekorddal (2023.02.04.)

Február 4-én egy ciklon hátoldalán országszerte viharossá fokozódott a légmozgás. A Dunántúl egy jó részén a legmagasabb, harmadfokú riasztás is kiadásra került. Errefelé több helyen a 100 km/órát is meghaladták a legerősebb széllökések. A Bakonyban található Kab-hegy állomásunkon 36,0 m/s (129,6 km/h) erősségű szelet mértünk, ezzel pedig új napi maximális széllökés rekord született. Eddig ezen a napon a legerősebb szelet Budapest János-hegyen jegyeztük fel 2020-ban 34,4 m/s (123,8 km/h) értékkel.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.