2024. június 22. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. február 19. 09:38

Hőmérsékleti rekordok (2023.02.18.)

2023. február 18-án több új napi hőmérsékleti rekord is született: Fertőrákoson és (a tőle 6,3 km-re lévő) Sopron Kuruc-dombon 19,8 fokig melegedett fel a levegő, így új országos legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 18,2 fok volt, melyet Pécs Mecsekalji Repülőtér állomásunkon regisztráltunk, 1955-ben. A legmagasabb napi minimumhőmérséklet esetén is új országos rekord született: 10,6 fok, melyet Sopron Kuruc-domb állomásunkon mértünk. A korábbi rekord 8,1 fok volt, melyet Szeged belterületen és Tarpán, 2016-ban regisztráltunk.

Budapest Ferihegyen 17,1 fokig melegedett fel a levegő, mellyel megdőlt a legmagasabb napi maximumhőmérséklet fővárosi rekordja, A korábbi rekord 16,1 fok volt, melyet Budapest belterületen, 2019-ben mértünk. A legmagasabb napi minimumhőmérséklet esetén is új fővárosi rekord is született: 8,6 fok, melyet Budapest Pestszentlőrinc állomásunkon mértünk. A korábbi rekord 7,7 fok volt, melyet Budapest belterületen, 2016-ban regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.