2024. június 22. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. február 20. 11:48

Új hőmérsékleti rekord született (2023.02.19.)

A melegrekordokban bővelkedő szombati nap után, vasárnap ugyan egy-két fokkal alacsonyabb maximum-hőmérsékleteket mérhettünk, azonban továbbra is az átlagosnál jóval enyhébb az időjárás térségünkben. Miskolc Diósgyőr állomásunkon mindössze 9,6 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel új országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordot jegyezhetünk fel. Ezen a napon az eddigi rekord 9,0 fok volt, melyet Győr Egyetem állomáson mértünk 2022-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.