2024. június 22. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. február 22. 09:07

Hőmérsékleti rekord (2023.02.21.)

2023. február 21-én folytatódott az enyhe, tavaszias időjárás. Báta állomásunkon 20,6 fokig melegedett fel a levegő, így új országos legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 19,9 fok volt, melyet 1966-ban, Homokszentgyörgy Mariettapuszta állomásunkon mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.