2024. június 13. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2023. június 24. 11:06

Szélrekorddal érkezett a hidegfront (2023.06.23.)

Június 23-án hidegfront vonult át hazánk felett. Útját sokfelé kísérték zivatarok, ill. nagy területen viharossá fokozódott a szél. Balatonőszödön 30,5 m/s (109,8 km/h) maximális széllökést mértünk, amely megegyezik Orosháza 2017-ben ezen a napon mért maximális széllökés rekordjával.
A fővárosban is viharossá fokozódott a szél, az esti órákban a János-hegyen 26,1 m/s (94 km/h) széllökést regisztrált automatánk, amellyel új napi budapesti széllökés rekord született. A korábbi rekord szintén a János-hegyen volt, 2017-ben 25,7 m/s (92,5 km/h) erősségű széllökést mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.