2024. június 13. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2023. november 16. 11:06

Új országos és fővárosi szélrekord született (2023.11.15.)

2023. november 15-én a megdőlt a napi legnagyobb széllökés országos és fővárosi rekordja. A főváros környékén viharossá fokozódott a szél: Budapest János-hegy állomásunkon 30,9 m/s-ot (111 km/h-t) mértünk. Korábban ezen a napon országosan a Kab-hegyi állomás volt a csúcstartó, ott 2004-ben 27,3 m/s-ot (98 km/h-t) mértek a műszerek. A fővárosban pedig ezen a napon a korábbi rekordot 1988-ban regisztrálták kollégáink, akkor 24 m/s-os (86,4 km/h-s) volt a maximális széllökés Budapest Örsöd állomásunkon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.