2024. július 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2024. április 15. 09:59

Nyárias melegrekordok sorozata (2024.04.14.)

Április 14-én is folytatódott a nyárias idő hazánkban, ismét több melegrekord dőlt meg. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára ezúttal Baja Csillagvizsgáló állomásunk állhatott, ahol 31,2 fokos csúcshőmérsékletet mértünk, 2,5 fokkal megdöntve ezzel Túrkeve 1939-ben feljegyzett 28,7 fokos napi rekordját. A fővárosban is szokatlanul meleg volt, a legmelegebb órákban Újpesten 29,8 fokot mértünk, amellyel új budapesti napi melegrekord született. Itt a korábbi rekord 27,0 fok volt, amelyet Csepelen jegyeztünk fel 1939-ben.

Igen enyhe volt az éjszaka is, Bodán mindössze 15,9 fokig hűlt le a levegő, amely új országos napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord. A korábbi rekorderek Gyöngyös és Kisbér voltak 14,0 fokkal, amelyeket 1989-ben regisztráltunk. Budapesten, a János-hegyen pedig a leghűvösebb órákban sem süllyedt 14,6 fok alá a hőmérséklet, ez fővárosi napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord. Eddig ezen a napon ugyanis a fővárosi rekordot Budakeszi erdő állomásunk tartotta, szintén 14,0 fokkal, 1939-es mérésünk szerint.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.